Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.11.2013

Невиконання законів - головна причина існування "копанок", - наголошено на нараді в прокуратурі області.

Під головуванням прокурора Донецької області Олега Сюсяйла відбулась міжвідомча нарада працівників правоохоронних органів, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади на тему: «Стан законності у сфері надрокористування».
Для участі у нараді були запрошені голова Донецької ОДА Андрій Шишацький, голова Донецької обласної ради Андрій Федорук, 1-й заступник ГУ МВС України у Донецькій області Володимир Гончаров, начальник територіального управління Держгірпромнадгляду В'ячеслав Король, керівники інших органів державного контролю обласного рівня, міськрайпрокурори тощо.
«У регіоні розвідано понад 1 000 родовищ корисних копалень. Майже 50% з них містять енергетично цінні види вугілля і тому, надзвичайно привабливі для здійснення незаконного видобутку. Вважати це тільки соціальною проблемою вже не можливо. Зараз же це питання пов’язується з неналежним виконанням вимог законодавства з боку органів влади та місцевого самоврядування, контролюючих та правоохоронних органів», - акцентував увагу прокурор Донецької области.
За словами Олега Сюсяйла в регіоні залишаються неліквідованими 156 нелегальних місць видобутку вугілля. А протягом цього року кількість загиблих у так званих «копанках» зросла вдвічі у порівнянні з минулорічним показником.
"Тому зараз ми обговорюємо проблему не лише з точки зору розкрадання надр та можливої екологічної загрози, але й повинні визнати, що вона становить загрозу для життя людей", - звернувся до присутніх прокурор Донецької області Олег Сюсяйло.
Вивчення, яке проведено прокуратурою області, засвідчило, що ефективних заходів з боку органів місцевого самоврядування та райдержадміністрацій щодо охорони надр не вживається. Місцеві спеціальні програми розвитку мінерально-сировинної бази, раціонального використання та охорони надр, в порушеня вимог статті 10 Кодексу України "Про надра", в жодному регіоні, з тих де існує означена проблема, окрім міста Макіївки, не приймались та не реалізовувались. Фінансування заходів з ліквідації "копанок", за наявності "екологічних коштів" не здійснюється. Функція державного контролю, що делегована останнім відповідно до статті 16 Закону України "Про місцеві державні адміністрації" майже не виконується.

Констатація існування проблеми, без прийняття ефективних управлінських рішень, бажаних результатів не дає.

Територіальним управлінням Держгірпромнагляду не повною мірою використовуються надані законодавством повноваження у здійсненні контролю. Нові форми та методи, зокрема у позовній роботі, не застосовуються.
Обмеження, тимчасова заборонена (зупинення) або припинення діяльності, як захід відповідальності до легальних користувачів надр, в межах гірничих відводів яких відбувається улаштування "копанок", майже не використовувались.
Знижена ефективність діяльності й правоохоронних органів. У поточному році майже не використовувались можливості оперативно-розшукової діяльності щодо виявлення осіб, які займаються незаконним видобутком надр, організованих злочинних угруповань тощо.
У ході спільної роботи були обговорені негативні тенденції у стані додержання законів у цій сфері на теріторії області. За результатами міжвідомчої наради представникам правоохоронних органів, місцевого самоврядування, органів влади та державного контролю було запропоновано відпрацювати спільний алгоритм дій у протидії нелегальному видобутку надр, насамперед спрямованих на ліквідацію вже існуючих "копанок".
За підсумками обговорення питання порядку денного учасниками наради прийнято спільну постанову, якою передбачені конкретні заходи щодо покращення стану законності у сфері надрокористування. Виконання постанови буде перебувати на контролі прокуратури області.

                                                                  Прес-служба прокуратури Донецької області

кількість переглядів: 21700