Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.11.2014

Органами прокуратури Донецької області встановлені чисельні порушення у проведенні мобілізації

Прокуратурою Донецької області проведено перевірки додержання вимог Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Зокрема, у частині діяльності органів місцевої влади та використання бюджетних коштів на зазначені цілі.
У ході цієї перевірки встановлено, що місцеві адміністрації та органи місцевого самоврядування не повною мірою виконують свої функції.
Так, встановлені порушення у веденні обліку призовників та військовозобов’язаних. Зокрема, не своєчасно вносяться дані про освіту, місце роботи та сімейний стан та не здійснюються щорічні звірки списків призовників, які перебувають на військовому обліку з фактичним перебуванням призовників за місцем проживання.
Такі порушення встановлені органами прокуратури у Красному Лимані, Димитрові, Костянтинівці, у Волноваському районі та у місті Маріуполі.

У виконкомах Селидівської та Новогродівської міських рад не розроблені мобілізаційні плани, а також програми мобілізаційної підготовки.
Окрім того, органи місцевого самоврядування не забезпечили створення мобілізаційних підрозділів (тобто посад працівників з питань мобілізації). В виконкомах Димитровської, Слов’янської, Селидівської та Костянтинівської міських рад на жодну посадову особу не покладені обов’язки з мобілізаційної підготовки та мобілізації.
За результатами перевірки встановлені факти неналежного виконання посадовцями органів місцевого самоврядування повноважень по здійсненню контролю за станом мобілізаційної підготовки підприємств, установ і організацій, які залучені до виконання мобілізаційних завдань.

Також, органи місцевого самоврядування не вживають заходів з контролю за створенням, збереженням та обслуговуванням мобілізаційного резерву.
Зокрема, прокуратурою м. Маріуполя встановлено, що у 2011 році розпорядженням міського голови затверджено мобілізаційні завдання (замовлення), які було доведено до підприємств-виконавців. Однак, посадовці міськради протягом 3 років не вживали заходів по контролю за збереженням мобілізаційного резерву на підприємствах міста та жодного разу не провели перевірку стану виконання мобілізаційних завдань підприємствами-виконавцями. Таким, чином на теперішній час відсутні достовірні дані про обсяги та якість виконання договорів на виконання підприємствами, установами і організаціями мобілізаційних завдань.
За результатами вказаних перевірок міськрайпрокурорами внесено 22 подання щодо усунення виявлених порушень.


Прес-служба прокуратури Донецької області

кількість переглядів: 3430