Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.03.2016

Прокуратура Донецької області завершила розслідування зухвалого вбивства співробітника СБУ у Волновасі

Другим слідчим відділом слідчого управління прокуратури Донецької області завершено розслідування та передано до суду обвинувальний акт стосовно 7 членів озброєної банди, засновник якої вчинив вбивство працівника СБУ Віктора Мандзика, яке сталося 21 березня 2015 року у м. Волноваха.
 
Так, слідчими прокуратури встановлено, що в жовтні 2014 року житель міста Києва, який є діючим адвокатом, перебуваючи на території проведення Антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях, користуючись ситуацією, яка дозволяла придбати, зберігати та використовувати зброю, створив банду.
До її складу увійшли мешканці м. Дніпропетровська та області, які мали досвід бойових дій та поводження зі зброєю. Правопорушник запропонував їм згуртуватися в озброєну банду, яка має базуватися на території проведення АТО та маскуватися під співробітників охоронного підприємства.
 
В подальшому, в період з листопада 2014 року по березень 2015 року, члени банди вчинили серію розбійних нападів на магазини у Донецькій області та окремих громадян, а також викрадали транспортні засоби.
Всього злочинними діями банди спричинено збитків на суму понад 1,5 млн грн. За місцем проживання членів банди виявлено та вилучено значну кількість зброї та вибухових пристроїв, також вилучена побутова техніка, викрадена з магазинів.
 
Крім того встановлено, що 21 березня 2015 року засновник банди на прізвисько «Адвокат», знаходячись у м. Волноваха, спільно з двома своїми товаришами, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, зупинили три вантажні фури під приводом запобігання контрабанді товарів та почали вимагати пред’явлення документів у водіїв.
Коли на місце події прибув працівник СБУ, правопорушники відібрали у нього його службове посвідчення та належну йому табельну зброю – автомат АК74У.
Після чого «Адвокат» здійснив два постріли з вказаного автомата – перший у повітря, а другий - в голову працівника СБУ.
 
(Фото зроблені під час слідчого експерименту)
 
Вчинивши вбивство, обвинувачувані покинули місце події. Затримано підозрюваного було через тиждень у м. Ужгороді. Згодом заарештували ще 6 членів банди.
 
Дії правопорушників інкриміновані за 11 статтями Кримінального кодексу України, а саме:
 
-          ст.28 (вчинення злочину групою осіб);
-          ст. 115 (умисне вбивство);
-          ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини);
-          ст. 187 (розбій);
-          ст. 257 (бандитизм);
-          ст. 262 (викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин);
-          ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами, або вибуховими речовинами);
-          ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом);
-          ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу);
-          ст. 348 (посягання на життя працівника правоохоронного органу);
-          ст. 357 (викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток).
 
Наразі обвинувальний акт направлено до Волноваського районного суду Донецької області для розгляду по суті. Максимальне покарання – довічне позбавлення волі.
 
 
Прес-служба прокуратури Донецької області

кількість переглядів: 3121