Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.03.2024

Попри бойові дії на Донеччині прокуратура захистила інтереси держави у сфері охорони архітектурної спадщини XVIII століття

Донецьким окружним адміністративним судом задоволено позовні вимоги Волноваської окружної прокуратури про визнання протиправною бездіяльності органу місцевого самоврядування щодо невжиття заходів з обліку та державної реєстрації об’єкта архітектури.

Йдеться про Храм Різдва Пресвятої Богородиці XVIII століття, розташований на території с. Андріївки Волноваського району. Ще у 1983 році виконавчий комітет Донецької обласної ради взяв його під охорону держави як культурну спадщину, проте з того часу місцева влада не виготовила відповідної облікової документації.
 
 
Храм має історичну, архітектурну та культурну цінності. Згідно із Законом України «Про охорону культурної спадщини», він підлягає обов’язковій державній реєстрації для забезпечення його збереження, утримання, запобігання руйнуванню тощо.
 
Оскільки відділ культури, сім’ї, молоді та спорту Великоновосілківської селищної ради вчасно не забезпечив виконання цієї норми закону, прокуратура звернулась до суду. За його рішенням орган місцевого самоврядування зобов’язано вжити заходів щодо виготовлення облікової документації та звернутися до Департаменту культури і туризму Донецької облдержадміністрації з пропозицією про внесення Храму до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.
 
Довідково: Храм (Церква) Різдва Пресвятої Богородиці є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення, загальна площа об’єкта становить понад 250 м2, церква однокупольна, побудована у 1795 році.
 
Відділ інформаційної політики
Донецької обласної прокуратури
 
 
 
 

кількість переглядів: 218