Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.05.2024

На Донеччині прокуратура повертає державі незаконно присвоєні землі

З метою захисту інтересів держави прокурори Донецької області з 2022 по 2024 роки пред’явили до суду 176 позовів щодо витребування земельних ділянок, незаконно виведених з власності держави. Оціночна вартість цієї землі складає більш ніж півмільярда гривень.

Наразі вже задоволено майже 100 таких позовів на суму понад 350 мільйонів гривень.
 
 
Прокурори Донецької області встановили, що з 2019 по 2021 роки мешканці регіону незаконно зареєстрували за собою право власності на земельні ділянки сільгосппризначення. Аби заволодіти ними, громадяни пред’явили держреєстраторам підроблені накази Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області. 
 
Проте Головне управління Держгеокадастру у Донецькій області не видавало наказів про передачу земельних ділянок жодному з таких громадян, а під датами та номерами підроблених наказів видавалися зовсім інші накази, щодо інших осіб та земельних ділянок.
 
Особи, які незаконно оформили на себе державні земельні ділянки, отримали відмову у виділенні землі або взагалі не зверталися за затвердженням проекту землеустрою.
 
На підставі підроблених документів на користь таких громадян з державної власності вибуло близько 400 гектарів землі. 
 
Такі вибуття фактично утворили «схему» виведення землі з державної власності. Про організованість дій свідчить те, що хоча кожна земельна ділянка за площею не перевищує 2 гектари, у сукупності вони утворюють єдині земельні масиви площею від 20 до 60 гектарів. Після незаконного оформлення прав на такі ділянки громадяни одразу передавали їх у власність або користування великих сільськогосподарських виробників.
 
Робота на цьому напрямі триває.
 
Олексій Васильєв - начальник відділу представництва інтересів держави з питань земельних відносин управління представництва інтересів держави в суді Донецької обласної прокуратури
 
Назар Прокопенко - виконувач обов’язків начальника юридичного управління Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області

кількість переглядів: 55