Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.02.2017

Інформація щодо діяльності Маріупольської місцевої прокуратури №1 за 2016 рік

а

Маріупольською місцевою прокуратурою №1 вивчено стан законності, протидії злочинності та корупції на території Центрального та Приморського районів міста та встановлено, що вжиті правоохоронними органами заходи у продовж 2016 року певною мірою сприяли стабілізації криміногенної ситуації в районах, підвищенню ефективності роботи органів досудового розслідування, захисту прав і свобод громадян та інтересів держави.
 
 
Суттєво вплинули на криміногенну обстановку в регіоні взагалі та в районах зокрема соціально-економічна та політична ситуація та пов’язані із ними злочини, поява великої кількості необлікованої зброї.
 
 
Також, вплинула на криміногенну обстановку в районах значна кількість переміщених осіб, які прибули на територію м. Маріуполя з інших регіонів Донецької та Луганської областей, та залишились без джерел існування.
 
 
За 12 місяців 2016 року обліковано кримінальних правопорушень –Центральний ВП– 2248 ( -17,2% проти 2015 року), Приморське ВП – 858 (-12%), Мангушське ВП – 494 (+2%).
 
 
Відсоток розкриття правопорушень, за критерієм «особі повідомлено про підозру», без урахування кримінальних правопорушень минулих років, становить: Центральний ВП – 32,6%, Приморське ВП – 40,1%, Мангушське ВП – 44,4%. (середньообласний 35,7%).
 
 
До суду за 12 місяців минулого року скеровано 798 обвинувальних актів, у т.ч. 142 з угодами про примирення або визнання винуватості. Закрито 5097 проваджень.
 
 
У сфері представницької діяльності пред’явлено 23 позови (заяви) на суму 894 тис. грн., задоволено 25 позовів (заяв) на 963 тис. грн. У сфері земельних відносин внесено до суду 1 позовну заяву про скасування рішення місцевої ради.
 
 
До ЄРДР внесено відомості щодо 10 кримінальних проваджень (2 – бюджетна сфера, 4 – сфера охорони навколишнього середовища, 4 – про земельні відносини).
Реально виконано судових рішень на 50 116 тис. грн, у тому числі за рішеннями звітного року – 197 тис. грн (73,2 %).
Залишок невиконаних судових рішень, у тому числі минулих років, з урахуванням виконаних частково складає – 18 371 тис. грн.
Площа повернутих земель склала 12 га. Задоволено 14 скарг на дії державних виконавців, пред’явлених у порядку відомчого контролю.
 Кожний десятий злочин у районі вчинено особами, які раніше притягувалися до кримінальної відповідальності та непрацюючими, кожний п’ятий - у громадських місцях.
 
Профілактичній роботі з попередження рецидивної злочинності, як і торік, притаманні формалізм, епізодичний характер та відсутність відомчого контролю за діяльністю на цьому напрямі дільничних інспекторів, які залишають поза увагою з’ясування намірів та способу життя раніше судимих осіб та осіб, які відбувають покарання, не пов’язане з позбавленням волі, джерел їх існування, дружніх зв’язків та виконання встановлених судом заборон та обмежень.
 
 
Таке становище потребує вжиття додаткових заходів щодо підвищення рівня індивідуально-профілактичної роботи та контролю за поведінкою осіб, які перебувають на профілактичному обліку, виявлення неблагополучних сімей, а також осіб, схильних до насильства та вчинення правопорушень, а також таких, що систематично зловживають алкогольними напоями і наркотичними засобами.
 
 
Незважаючи на те, що протягом 2016 року виявлено менше злочинів, пов’язаних із незаконним оборотом наркотичних засобів ( -7), робота на даному напрямку потребує активізації, насамперед - профілактика серед споживачів наркотичних засобів та сильнодіючих речовин. Протягом поточного року не задокументовано жодного факту збуту «важких» наркотиків, розповсюдження їх через мережу «Інтернет» і в розважальних закладах. Не встановлено жодного каналу надходження наркотичних засобів на територію міста та не проведено жодного контрольованого постачання наркотиків.
 
 
Вкрай неналежно здійснюється відомчій контроль за розслідуванням кримінальних проваджень, зволіканням з виконанням слідчих (розшукових) дій, доручень, реальним відшкодуванням заподіяних злочинами збитків під час досудового розслідування, дотриманням розумних строків.
 
 
Більш ефективною має стати протидія корупції та злочинності у сфері економіки, насамперед у сфері земельних правовідносин та бюджетній системі.
 
 
Протягом поточного року Маріупольською місцевою прокуратурою №1 вживалися заходи реагування щодо припущених порушень законності у діяльності Маріупольського ВП ГУНП в Донецькій області, його Центрального та Приморського ВП, а саме: виявлено та постановлено на облік 3 раніше прихованих від реєстрації злочинів, скасовано 178 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень, по 610 провадженням надані вказівки.
 
 
Інформація надсилається відповідно до вимог ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» для відома та вжиття конкретних заходів, спрямованих на забезпечення законності і правопорядку, додержання прав і свобод громадян.
 
 
У сфері дотримання вимог Закону України «Про звернення громадян» протягом 12 місяців поточного року вирішено 621 звернення громадян, з яких 5 задоволено. Більше половини з числа вирішених становлять звернення з питань досудового розслідування – 383, з них 4 звернення задоволено.
 
 
Виключено з обліку звернень у зв’язку з внесенням відомостей до ЄРДР 33 скарги.
На особистому прийомі прийнято 332 звернень громадян, з яких 52 керівником прокуратури.
 
 
Прокуратурою у 2016 році складено 6 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією (ст.172-7 КУпАП (неповідомлення та вчинення дій в умовах реального конфлікту інтересів), всі розглянуто та задоволено та осіб притягнуто до відповідальності.
 
 
Внесено 2 подання про усунення порушень вимог Закону України «Про запобігання корупції» (до органу місцевого самоврядування за наслідками притягнення депутатів до адміністративної відповідальності пов’язаної з корупцією) в порядку ч.3 ст.65 Закону України «Про запобігання корупції», яке розглянуто та задоволено.
                        
 
Прес-служба прокуратури Донецької області
 

кількість переглядів: 1270