Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.10.2018

Безпека, захист життя і майнових прав дітей – під постійною увагою прокуратури

      

Упродовж 9 місяців 2018 року органами прокуратури області пред’явлено до суду 62 позови на суму більше 112 млн грн, а саме:
 
- з питань користування майном навчальних закладів – 10 позовів на суму більше 2 млн грн;
- з питань використання бюджетних коштів, спрямованих на охорону дитинства – 12 позовів на суму більше 30 млн грн;
- з питань додержання земельного законодавства - 40 позовів на суму більше 78 млн грн.
 
Наразі судами задоволено 29 позовів на суму майже 20 млн грн, 9 проваджень за позовами закрито у зв’язку з добровільним виконанням вимог прокурора на суму 819 тис грн.
 
Актуальними у сфері земельних правовідносин є 2 позови керівника Краматорської місцевої прокуратури в інтересах Національної академії аграрних наук України до приватної особи про визнання права постійного користування та здійснення державної реєстрації земельних ділянок загальною площею 2 522 га вартістю більше 60 млн грн. На теперішній час позови перебувають на розгляді суду.
 
Керівник Костянтинівської місцевої прокуратури звернувся до суду із позовною заявою про визнання недійсним договору про спільний обробок земельної ділянки загальною площею 89 га вартістю 2,4 млн грн, переданої в постійне користування навчальному закладу для досягнення дослідних та навчальних цілей, та яка фактично використовувалась сільськогосподарським підприємством для ведення товарного сільгоспвиробництва. Позов прокурора перебуває на розгляді суду.
 
Керівник Слов’янської місцевої прокуратури звернувся  з позовною заявою до Господарського суду Донецької області в інтересах держави в особі Міністерства освіти і науки України та Відокремленого структурного підрозділу «Слов’янський технікум Луганського національного аграрного університету» до фізичної особи-підприємця про звільнення земельної ділянки та повернення її державі, оскільки вона використовувалася після закінчення строку дії договору, без згоди на те учбового закладу та не за призначенням.
 
Постановою Донецького апеляційного господарського суду апеляційну скаргу заступника прокурора області задоволено, рішення суду першої інстанції скасовано, а підприємця зобов’язано звільнити земельну ділянку площею 616 га вартістю 17 млн грн.
 
У сфері користування та розпорядження майном закладів для дітей актуальними є 10 позовів в інтересах держави до суб’єктів господарювання про визнання недійсними договорів оренди приміщень навчальних закладів  вартістю більше 2 млн грн у зв’язку з використанням не за призначенням.
 
У сфері використання бюджетних коштів, спрямованих на закупівлю відповідних товарів, робіт і послуг, є 7 позовів в інтересах держави до органів влади, місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання про визнання недійсними договорів про закупівлю товарів на суму 27 млн грн. 
 
Так, рішенням Господарського суду м. Києва задоволено позовні вимоги Краматорської місцевої прокуратури про стягнення з підрядника невикористаної суми попередньої оплати за договором капітального ремонту даху будівлі стаціонару КМУ «Дитяче територіальне медичне об’єднання», укладеного між Управлінням капітального будівництва та перспективного розвитку Краматорської міської ради та товариством з обмеженою відповідальністю у розмірі 620 тис грн.
 
У зв’язку з відсутністю предмету спору припинено провадження за 18 позовами, а саме: у сфері земельних правовідносин Костянтинівської місцевої прокуратури – 4, Красноармійської місцевої прокуратури – 2; за позовами щодо вжиття заходів реагування у сфері державного пожежного нагляду – Маріупольської місцевої прокуратури № 1 – 4, Маріупольської місцевої прокуратури № 2 – 1, Артемівської місцевої прокуратури – 3, Краматорської місцевої прокуратури – 3, Костянтинівської місцевої прокуратури – 1.
 
Так, Костянтинівська місцева прокуратура звернулась до суду з позовом до Новодонецької селищної ради про визнання незаконною бездіяльності та зобов’язання вжити заходів щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку площею 0,704 га, на якій знаходиться дошкільний навчальний заклад № 33 «Дельфін» Новодонецької селищної ради м. Добропілля. Судом встановлено, що відповідачем вже здійснено державну реєстрацію земельної ділянки, на якій розташовано навчальний заклад, у зв’язку з чим прокурор просив залишити  позовну заяву без розгляду, оскільки вимоги прокуратури виконано добровільно.
 
Крім того, у поточному році постановою суду касаційної інстанції задоволено скаргу заступника прокурора області, внесену ще у 2015 році, на рішення за адміністративним позовом керівника Краматорської місцевої прокуратури до Управління праці та соціального захисту населення Краматорської міської ради про визнання протиправним та скасування рішення УПСЗН про припинення виплати щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО, матері з неповнолітньою дитиною.
 
На теперішній час, завдяки обґрунтованій та виваженій правовій позиції прокуратури, права переселенців поновлено.  
 
                            Прес-служба прокуратури Донецької області

кількість переглядів: 745