Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.05.2018

Прокуратура Донецької області запроваджує практику передачі зброї, яка була речовим доказом у кримінальних справах, на потреби держави

Особливий статус Донецької області потребує належного виконання положень кримінального та кримінального процесуального законодавства при розгляді кримінальних проваджень про злочини, пов’язані із незаконним поводженням зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами.
 
У 2017 році  за злочини вказаної категорії засуджено 416 осіб (усього по Україні – 3103), при цьому, мали місце випадки засудження 7 неповнолітніх. Загалом до реального позбавлення волі за злочини, скоєні із застосуванням зброї, засуджено 189 осіб.
 
Варто зазначити, що в умовах проведення Операції об’єднаних сил незаконне поводження зі зброєю становить ще більш високу небезпеку для оточення та сприяє вчиненню особливо тяжких злочинів. З цього приводу слід зауважити, що порядок отримання дозволів на придбання зброї, бойових припасів та вибухових матеріалів встановлено відповідною Інструкцією, невиконання положень якої незмінно призводить до суворої кримінальної відповідальності.   
 
З урахуванням інтересів держави актуальним стає питання щодо вирішення долі речових доказів у вказаних справах, тобто самої зброї, виготовленої промисловим способом і цілком придатної для подальшого використання.
 
У зв’язку з цим прокуратурою області запроваджено позитивну  практику оскарження судових рішень про знищення таких предметів злочину. Крім того, активізовано діяльність прокурорів у питаннях щодо конфіскації зброї у власність держави.
 
Так, за 1 квартал поточного року задоволено 14 відвовідних апеляційних скарг прокурорів, а зброя і боєприпаси, вилучені з незаконного володіння осіб, передані для подальшого використання саме для потреб держави. 
 
Прес-служба прокуратури Донецької області

кількість переглядів: 2587