Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.04.2019

Ювенальні прокурори Донеччини протидіють порушенням інтересів держави у сфері охорони дитинства

Завдяки ефективному та послідовному відстоюванню позиції Закону, судовими інстанціями протягом минулого періоду 2019 року задоволено позови прокуратури Донецької області у сфері охорони дитинства.
 
Прокурори активно реагували на порушення вимог законодавства під час проведення публічних закупівель, зокрема за фактами укладення договорів з учасниками, тендерні пропозиції яких не відповідали вимогам замовників, штучного поділу предмету закупівлі з метою уникнення публічної процедури,  укладення договорів з особами, які не мають дозволів чи ліцензій на виконання певних видів робіт чи послуг, незаконного відчуження земельних ділянок освітніх закладів у приватну власність тощо.
 
Так, господарський суд Донецької області підтвердив обґрунтованість вимог прокуратури області та визнав недійсними рішення тендерного комітету і укладений на його підставі договір про закупівлю у товариства з обмеженою відповідальністю виробів для дитячих парків розваг м. Покровськ на суму                     8,4 млн грн. Суд погодився з доводами прокурора, що недотримання законодавства при організації проведення тендеру призвели до порушення послідовності оцінювання пропозицій, проведення аукціону та визначення переможця торгів, а відтак укладена за наслідками такої закупівлі угода є недійсною.
 
Цим же судом задоволено позовні вимоги Артемівської місцевої прокуратури та визнано недійсними рішення тендерного комітету і договору будівельного підряду з реконструкції приміщення Парасковіївської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату № 40 на суму 4,5 млн грн. Прокуратурою доведено, що всупереч вимогам закону переможцем відкритих торгів обрано підприємство, у якого відсутня необхідна матеріально-технічна база для виконання реконструкції.
 
За позовом прокуратури області визнано недійсними договори про надання кейтерингових послуг для навчальних закладів м. Бахмута на суму майже 400 тис грн, оскільки їх укладено без застосування процедури публічних закупівель.
 
Не залишено поза увагою факти невиконання зобов’язань
 
Зокрема, за позовом прокуратури області судом стягнуто з товариства з обмеженою відповідальністю на користь Департаменту капітального будівництва Донецької обласної державної адміністрації кошти невикористаної попередньої оплати за договором будівельного підряду в сумі майже 6 млн грн та штрафних санкцій за цим договором у розмірі 417 тис грн. Відповідачем упродовж тримісячного строку, передбаченого договором, авансові кошти для капітального ремонту Новогродівської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 7 використані не були, як і не були повернуті замовнику у строки визначені законодавством та договором, а тому вони підлягали стягненню до бюджету.
 
З цих же підстав господарський суд м. Києва за позовом Маріупольської місцевої прокуратури № 1 стягнув до бюджету штрафні санкції з товариства з обмеженою відповідальністю у розмірі 1,1 млн грн за порушення строків виконання договору поставки шкільних меблів для навчальних закладів міста.
 
Робота у сфері земельних правовідносин
 
Рішеннями Дружківського міського суду задоволено 2 позовні заяви керівника Краматорської місцевої прокуратури про визнання за Донецькою державною сільськогосподарською дослідною станцією Національної академії аграрних наук України права постійного користування земельними ділянками площею 1722,05 га вартістю більше 41 млн грн та про визнання за  Державним підприємством «Дослідне господарство Донецької дослідної станції інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України» права постійного користування майже 800 га землі вартістю більше 18 млн грн., що розташовані на території Ясинуватського району, та здійснення державної реєстрації права постійного користування вказаними земельними ділянками. Землі вибули із законного володіння наукових закладів шахрайським шляхом.
 
 
 
Прес-служба прокуратури Донецької області
 
 

кількість переглядів: 1631