Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.09.2019

Прокуратура домоглась скасування незаконного вироку, яким наркоділка засуджено до умовного покарання за незаконне зберігання канабісу у великих розмірах

Завдяки принциповій позиції прокуратури Донецької області Донецьким апеляційним судом скасовано вирок суду першої інстанції, яким особу засуджено до умовного відбування покарання за незаконне придбання та зберігання наркотиків.
 
Суд дослідив, що влітку 2018 року 43-річний неодноразово судимий мешканець м. Слов’янська на території власного домоволодіння незаконно виростив рослини коноплі для особистого вживання, які у подальшому зібрав, висушив та зберігав у сараї.
 
У ході обшуку, проведеного за місцем мешкання зловмисника у лютому 2019 року, працівниками поліції виявлено та вилучено особливо небезпечний наркотичний засіб – канабіс, вагою майже 1500 г.
 
У квітні Слов’янський міськрайонний суд визнав чоловіка винним у кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 2 ст. 309 (незаконне виготовлення, придбання, зберігання наркотичних засобів без мети збуту у великих розмірах) КК України, проте у якості покарання обрав 2 роки позбавлення волі з іспитовим строком на 2 роки, з чим категорично не погодилась сторона обвинувачення, яку представляла Слов’янська місцева прокуратура,  та подала апеляційну скаргу.
 
У своєму рішенні апеляційний суд дійшов висновку, що судом першої інстанції не достатньою мірою враховано кількість особливо небезпечного наркотичного засобу та дані про особу обвинуваченого, який раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів у сфері незаконного обігу наркотиків. І навіть наявність у нього 70-річної матері, яка потребує  постійного догляду, не стримала чоловіка від вчинення злочину, а тому не є обставиною, що істотно пом’якшує його провину. 
 
Погодившись з позицією прокуратури щодо невідповідності призначеного покарання ступеню тяжкості злочину та особі обвинуваченого через м’якість, апеляційний суд призначив наркоділку реальне покарання у вигляді 2 років позбавлення волі.
 
Довідково: санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.
 
Прес-служба прокуратури Донецької області    

кількість переглядів: 1647