Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.09.2020

На Донеччині викрито мережу «ботоферм», яка розповсюджувала фєйкові новини про місцеві вибори


За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури співробітниками ГУ СБУ у Донецькій та Луганській областях припинено протиправну діяльність щодо розповсюдження з РФ і тимчасово окупованої території Донецької області фєйкової інформації через так звані «ботоферми».
 
         
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що упродовж 2014-2020 років група осіб за допомогою телекомунікаційних платформ, а саме так званих «ботоферм» створювали підставні аккаунти у соціальних мережах. Через них зловмисники  розповсюджували неправдиву інформацію щодо місцевих виборів задля дестабілізації ситуації в країні.
 
Для приховування своєї протиправної діяльності правопорушники використовували сім-картки українських і російських операторів мобільного зв’язку. Оплату за надані «послуги» ділки отримували через заборонені російські платіжні системи.
 
У рамках досудового розслідування кримінального провадження за ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) КК України за місцями мешкання фігурантів у м. Покровську та м. Києві проведено санкціоновані обшуки, у ході яких виявлено та вилучено комп’ютерну техніку зі встановленим спеціалізованим програмним забезпеченням, телекомунікаційне обладнання, 4 GSM-шлюзи ємністю 32 канали кожен, 4 сім-банки ємністю 128 і 32 канали, 6 VoIP-шлюзів ємністю 32 канали, а також вилучено 8 тисяч SIM-карток.
 
 
Досудове розслідування триває.
 
Відділ інформаційної політики
Донецької обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 1444