Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.02.2019

Прокурори обговорили заходи щодо реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину»

На виконання спільного наказу Генерального прокурора України Юрія Луценка та Міністра юстиції України Павла Петренка про запуск пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину», який діятиме у 6 регіонах України, а саме в Донецькій, Львівській, Луганській, Миколаївській, Одеській та Харківській областях, у Маріуполі відбулося засідання робочої групи щодо його практичної реалізації.
 
 
У засіданні робочої групи взяла участь начальник відділу ювенальної юстиції прокуратури  Донецької області Тетяна Чекайлова.
 
«Головна мета пілотного проекту – дати шанс дитині уникнути судимості і не йти далі по життю із тавром судимості, адже ціллю відновного правосуддя є не покарання, а відновлення, тобто зцілення потерпілої особи, примирення і усунення спричиненої шкоди», - зазначила Тетяна Чекайлова.
 
 
Учасники заходу підкреслили, що проект запроваджено саме для тих дітей, які вперше та необдумано вчинили злочин невеликої або середньої тяжкості. Таким підліткам прокурор може запропонувати пройти так звану процедуру відновлення, яка передбачає примирення з потерпілим за участі адвоката-медіатора системи безоплатної правової допомоги, який виступатиме у ролі посередника, обов’язкове визнання своєї провини, відшкодування збитків потерпілому і зобов’язання обвинуваченого протягом певного часу відвідувати заняття з психологом, тренінги або спеціальні програми.          
 
Наприкінці робочої зустрічі учасники висловили готовність до повної підтримки даного проекту та висловили сподівання на те, що ця ініціатива буде запроваджена по всій Україні та стане початком для відновного правосуддя в країні.
 
Прес-служба прокуратури Донецької області

кількість переглядів: 1961