Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.08.2019

На Донеччині 34 дитини, що скоїли злочини, стали учасниками пілотного проекту з відновлення та ресоціалізації: чотирьох з них вже звільнено від кримінальної відповідальності

Спільним наказом Генеральної прокуратури України та Міністерства юстиції України від 21.01.2019 № 172/5/10 у ряді областей України, зокрема Донецькій, на базі системи надання безоплатної правової допомоги запроваджено пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» та затверджено Порядок його реалізації.
 
Пілотний проект включає в себе скоординовану організацію ефективної комунікації між неповнолітніми, які підозрюються у вчиненні кримінальних правопорушень невеликої або середньої тяжкості, та потерпілими від вчинених ними злочинів з метою забезпечення відшкодування заподіяної шкоди, максимально раннього виведення неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу з обов’язковим вжиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації та запобігання повторним злочинам.
 
Програма відновлення надає неповнолітньому, який вперше потрапив у конфлікт із законом, усвідомити свою помилку та пройти стадію виправлення без застосування до нього кримінальних заходів.
 
На Донеччині станом на 01.08.2019 у проекті прийняли участь 34 неповнолітні особи, з яких надали згоду на участь у Програмі відновлення лише 16, з яких 2 особи ще проходять Програму відновлення із залученням фахівців, а 3 особи  її не пройшли.
 
Загалом 8 учасників пілотного проекту пройшли програму успішно; один відмовився від укладання угоди; з одним не вдалось призначити зустріч протягом терміну досудового розслідування, а один не виконав умови угоди.
 
За результатами цієї роботи прокуратура направила до суду 8 клопотань  про звільнення неповнолітніх від відповідальності та 3 обвинувальних акти. Судами  винесено 4 ухвали про  звільнення учасників проекту від кримінальної відповідальності на підставі ст. 48 КК України та 1 вирок, 6 справ перебувають на розгляді суду.
 
Узагальнена інформація  щодо реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» у Донецькій області
 
Проінформовано Прокуратурою  неповнолітніх про можливість участі у  Програмі
34
Отримано згоду сторін про участь у Програмі
13
Передано заяв до Регіонально центру
13
Прийнято рішень застосування Програми та Видано доручень адвокатам-медіаторам
13
Прийнято рішень про відмову застосування програми
-
Проведено зустрічей, у тому числі:
 
премедіаційна зустріч з потерпілим
11
премедіаційна зустріч з підозрюваним
11
зустріч зі сторонами
11
Укладено угод
10
Неможливість чи відмови сторін від укладення угоди
2
 
 
Надано результатів до прокуратури
11
 
Територіальний розподіл надходження заяв від підрозділів Прокуратури
 
Костянтинівська місцева прокуратура
1
Торецький відділ Костянтинівської місцевої прокуратури
4
Краматорська місцева прокуратура
4
Красноармійська місцева прокуратура
3
Маріупольська місцева прокуратура №1
1

кількість переглядів: 1530