Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.11.2019

Спираємось на європейський досвід: у прокуратурі Донецької області відбулась зустріч з представниками Консультативної місії Європейського Союзу

 
26 листопада 2019 року відбулась робоча зустріч представників прокуратури Донецької області на чолі з прокурором області та делегацією Консультативної місії Європейського Союзу з питань реформування органів прокуратури та запровадження системи оцінювання роботи прокурорів.
 
         
 
Ключовим питанням було створення за ініціативою Генеральної прокуратури України нового підрозділу в структурі прокуратури області - управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.
 
         
 
Прокурор Донеччини Євген Білоусов повідомив консультативну місію про те, що до повноважень управління належатиме організація та процесуальне керівництво досудовим розслідуванням злочинів:
 
·         проти основ національної безпеки;
 
·         проти миру;
 
·      безпеки людства та міжнародного правопорядку, які відповідно до міжнародного права є воєнними злочинами і злочинами проти людяності та на які поширюється юрисдикція Міжнародного кримінального суду;
 
·         інші злочини, що пов’язані зі збройною агресією РФ проти України.
 
До першочергових завдань новоствореного підрозділу належатиме вивчення та аналіз кримінальних проваджень про злочини даної категорії, забезпечення ефективного досудового розслідування щодо вчинення таких злочинів.
 
Прокуратурою області здійснюватиметься координаційна діяльність правоохоронних органів на підставі розробленого єдиного підходу та методологічних рекомендацій.
 
Окрім того, прокурор області зазначив, що створений підрозділ буде також націлений на вирішення питань, пов’язаних з пошуком зниклих безвісті в умовах озброєного конфлікту та захистом прав осіб, які є жертвами злочинних посягань на тимчасово окупованій території та стали «вимушеними заручниками» озброєного конфлікту. Не залишаться без уваги факти пошкодження та знищення житла і майна мешканців у зоні бойових дій. Всі винні особи у цих злочинах мають бути притягненні до відповідальності, в тому числі, згідно норм міжнародного права.
 
За результатом проведеної зустрічі сторони домовились про подальше плідне та  конструктивне співробітництво на даному напрямку.
 
Прес-служба прокуратури Донецької області
 

кількість переглядів: 1547