Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.02.2020

Примусова «паспортизація» населення тимчасово окупованих територій - порушення норм міжнародного гуманітарного права

Новоствореним управлінням нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, прокуратури Донецької області виявлено та внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань  кримінальне провадження за фактом примусової «паспортизації» представниками окупаційної адміністрації Російської Федерації громадян України, що мешкають на тимчасово окупованій території Донецької області, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни).
 
Так, представники самопроголошених органів, які за підтримки і під контролем Російської Федерації узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованій території, запровадили незаконну видачу «паспортів «ДНР».
 
Відмова від отримання вказаних псевдо-документів позбавляє мешканців, які залишаються проживати на території окремих районів Донецької області, можливості працевлаштування, отримання соціальних виплат та фактично позбавляє їх засобів існування, що є грубим порушенням принципів та норм міжнародного права, зокрема cт. 52 Женевської конвенції від 12.08.1949 р. про захист цивільного населення під час війни.
 
За процесуального керівництва прокуратури Донецької області  досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь Донецької області) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.
 
Отримані докази, згідно передбаченої законодавством процедури, будуть передані Україною до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду.
  
Прес-служба прокуратури Донецької області

кількість переглядів: 2329