Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.07.2020

Викрито групу шахраїв, які через «колл-центр» привласнювали кошти довірливих громадян

За процесуального керівництва прокуратури Донецької області слідчими слідчого управління за оперативного супроводу співробітників Управління карного розшуку ГУ НП у Донецькій області викрито групу з 35 осіб, яка під виглядом функціонування так званого колл-центру шахрайським шляхом заволоділа грошовими коштами.
 
       
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що упродовж 2020 року на території м. Маріуполя злочинна група під виглядом інтернет-магазину створила так званий «колл-центр». «Оператори» за допомогою встановлених на комп’ютерах програм PhonerLite та microSIP здійснювали дзвінки громадянам України та Російської Федерації.
 
        
 
Представляючись співробітниками банківських установ, шахраї випитували  персональні дані для подальшого переказу коштів з банківських карток потерпілих на рахунок організатора протиправної схеми. З метою конспірації працівники так званого колл-центру спілкувались між собою за допомогою месенджеру Telegram.
 
17 липня 2020 року у ході проведених санкціонованих слідчим суддею обшуків у приміщенні, де функціонував так званий  колл-центр виявлено та вилучено  64 одиниць комп’ютерної техніки з базами даних клієнтів банків,   14 мобільних телефонів, 10 флеш-карт, переносний жорсткий диск, записи з інструкціями щодо виманювання особистої інформації, 194 стартових пакетів українських операторів зв’язку та 64 картки російських, що використовувалися у протиправній діяльності.
 
Дії зловмисників кваліфіковано за ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою) КК України.
 
Наразі встановлюється коло причетних осіб та сума, на яку зловмисники ошукали довірливих громадян.
 
Прес-служба прокуратури Донецької області

кількість переглядів: 1222