Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.01.2021

Групі осіб повідомлено про підозру у заволодінні соцвиплатами померлих пенсіонерів на суму понад 1,4 млн грн

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури мешканцю  м. Бахмута та двом мешканкам м. Дружківки і м. Слов’янська повідомлено про підозру у скоєнні низки злочинів.
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що упродовж травня 2019 року по березень 2020 року чоловік отримував від мешканців тимчасово окупованої території Донецької області копії документів померлих там пенсіонерів. Після цього, разом із дружиною підробляв рішення суду про встановлення факту смерті та надавав їх спільниці - працівниці Дружківського МВ Державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції, яка видавала свідоцтва про смерть. 
 
У подальшому зловмисник оформлював у «підкупленого» нотаріуса довіреності нібито від родичів померлих. На підставі підроблених документів він отримував пенсійні нарахування за три роки та грошову допомогу на поховання.
 
За 11 місяців правопорушники незаконно заволоділи державними коштами на суму понад 1,4 млн грн.
 
Дії зловмисників кваліфіковано за:
 
  • ч. 4 ст. 190 (шахрайство) КК України;
  • ч. ч. 1, 3, 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) КК України;
  • ч. 2 ст. 28 (за попередньою змовою групою осіб) КК України;
  • ч. ч. 1, 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України;
  • ч. ч. 1, 2 ст. 364-1 (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми) КК України.
  • ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) КК України.
 
Досудове розслідування триває. Наразі вирішується питання щодо обрання  підозрюваним запобіжного заходу.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Відділ інформаційної політики
Донецької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1799