Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.11.2022

Допомагали ворогу дізнаватись про місця дислокації ЗСУ у прифронтових містах – судитимуть двох інформаторів

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури скеровані до суду обвинувальні акти стосовно двох мешканців міст Бахмута та Торецька за фактами поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України, за можливості їх ідентифікації на місцевості, вчиненого в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 114-2 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що у квітні - травні 2022 року перший з обвинувачених, маючи ідеологічні погляди, спрямовані на підтримку збройної агресії рф проти України, передавав через месенджер особі, яку він вважав представником фейкової «днр», скріншоти Google Maps з геомітками щодо розташування особового складу та бойових позицій Збройних Сил України у м. Бахмуті.
 
          
 
Крім того, правопорушник надавав ворогу дані про інших прихильників «руського миру» з числа місцевих мешканців, спираючись на підтримку яких окупанти планували захопити місто та встановити у ньому свою «владу». 
 
Другий обвинувачуваний розміщував у проросійському чаті того ж месенджеру текстові повідомлення про місцезнаходження військовослужбовців та переміщення техніки ЗСУ в м. Торецьку.
 
На вирок суду добровільні «помічники» держави-агресора чекають під вартою. Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.
 
Досудові розслідування здійснювались слідчим відділом за оперативного супроводу 9 відділу ГВЗНД 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
 
Відділ інформаційної політики
Донецької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1270