Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.02.2017

Про порядок розгляду звернень громадян та особистого прийому в органах прокуратури

м

30.09.2016 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя» від 02.06.2016, яким внесено зміни до Конституції України, зокрема, доповнено статтею 131-1. У відповідності до норм статті 131-1 прокуратура здійснює:
1) підтримання публічного обвинувачення в суді;
2) організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку;
3) представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.
Крім того, у відповідності до пункту 9 розділу VI Конституції України, прокуратура продовжує виконувати відповідно до чинних законів функцію досудового розслідування до початку функціонування органів, яким законом будуть передані відповідні функції, а також функцію нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, - до набрання чинності законом про створення подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій.
Згідно частини 3 статті 2 Закону України «Про прокуратуру», на прокуратуру не можуть покладатися функції, не передбачені Конституцією України.
Також, Законом України «Про прокуратуру» внесено зміни до Закону України «Про звернення громадян», якими виключено статтю 29 даного Закону та, відповідно, позбавлено органи прокуратури повноважень щодо нагляду за дотриманням законодавства про звернення громадян.
З наведених вище норм законодавства вбачається, що органи прокуратури з 26.10.2014 позбавлені повноважень щодо проведення перевірок у порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів.
Заяви і повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення вирішуються в органах прокуратури відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України, Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, Інструкції про порядок приймання, реєстрації та розгляду в органах прокуратури України заяв, повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення.
Скарги на рішення, дії або бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування, а також на вироки, рішення, ухвали, постанови судів розглядаються в порядку та межах, передбачених відповідно кримінальним, цивільним, господарським або адміністративним процесуальним законодавством та рішеннями Конституційного Суду України.
Скарги на вироки, рішення, ухвали, постанови судів можуть розглядатися з метою оцінки дотримання прокурорами у судовому розгляді основних принципів професійної етики та поведінки працівника прокуратури.
Суб’єктами права на звернення до органів прокуратури законодавство України визнає як фізичних, так і юридичних осіб.
Керівництвом місцевої прокуратури щоденно здійснюється прийом громадян згідно графіка з понеділка по четвер з 09-00 до 18-00, у п’ятницю з 09-00 до 16-45, перерва з 13-00 до 14-00.
            Протягом робочого часу працює також «гаряча лінія» для прийняття усних звернень громадян за телефоном 47-00-03.
Крім того, громадяни мають можливість звернутись до місцевої прокуратури з використанням електронного зв’язку (електронне звернення), надіславши письмове звернення на електронну пошту Mariupol_1_list@don.gp.gov.ua, та запитів на публічну інформацію відповідно до Закону «Про доступ до публічної інформації» Mariupol_1_info@don.gp.gov.ua.
 
 
 
                        Прес-служба прокуратури Донецької області

кількість переглядів: 877