Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.08.2017

Інформація про діяльність Краматорської місцевої прокуратури у І півріччі 2017 року

м

Краматорська місцева прокуратура продовжує вживати дієвих заходів щодо боротьби із злочинністю на усіх напрямках життєдіяльності міст Краматорск та Дружківка.
 
Краматорськ
 
За результатами якісного процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, що розслідувались протягом 6 місяців 2017 року, Краматорською місцевою прокуратурою до суду спрямовано 438 проваджень, що на 42 більше ніж за аналогічний період 2016 року.
 
У бюджетній сфері завершено розслідування 8 кримінальних проваджень, які скеровано до суду. Також знаходяться на розгляді суду 1 провадження у сфері земельних правовідносин, 2 - оплати праці та 1 - у сфері охорони праці.
 
Спільними зусиллями прокуратури, поліції та СБУ скеровано до суду 4 обвинувальні акти за вчинення корупційних злочинів.
Актуальною залишається боротьба з проявами сепаратизму - за результатами роботи на цьому напрямі до суду спрямовано 22 кримінальних провадження за ст. 260 КК України (участь у незаконних збройних формуваннях).
 
Стосовно криміногенної ситуації. З початку року  на території м.Краматорська зареєстровано 1297 злочинів, що на 224 менше, ніж у першому півріччі минулого року, особливо тяжких скоєно 56, тяжких – 364, середньої тяжкості – 536. Більше половини – це злочини проти власності, де три чверті складають крадіжки – 546.
 
Крім того, в місті скоєно 6 кримінальних правопорушень за ознаками ст. 187 КК України (розбій), з яких розкрито та спрямовано до суду – 5, та 10 – за ст. 186 (грабіж), 6 з яких передано до суду.
У сфері незаконного обігу наркотичних засобів виявлено 87 злочинів та задокументовано 7 фактів збуту.
У категорії особливо тяжких злочинів окрему ланку займають умисні вбивства. За вказаний період часу на території Краматорська їх зафіксовано 6, з яких по 5 розслідування завершено.
 
Дружківка
 
Прокурорами Дружківського відділу Краматорської місцевої прокуратури протягом 6 місяців 2017 року до суду спрямовано 148 справ, що на 42 більше ніж за аналогічний період 2016 року, з них 54 - з угодами про примирення та визнання винуватості.
 
Належним чином розслідувано та спрямовано до суду 7 кримінальних проваджень за фактами участі громадян у незаконних збройних формуваннях.
Усього за вказаний період часу на території м. Дружківки сталося 760 злочинів, що на 106 менше, ніж у першому півріччі 2016 року: кількість особливо тяжких злочинів становить 135, тяжких – 184, середньої тяжкості – 279, невеликої – 162. Злочини проти власності становлять близько 40%.
 
Зареєстровано 1 кримінальне правопорушення за ознаками ст. 187 КК України (розбій), яке розкрито та спрямовано до суду. Грабежів скоєно 15,  10 з них розкрито. З 8 фактів незаконного заволодіння автотранспортом 5 перебувають у суді.
 
Виявлено 72 злочини у сфері обігу наркотичних засобів, задокументовано 2 факти збуту наркотичних речовин.
Умисних вбивств скоєно 3, всі розкриті та знаходяться на розгляді суду.
 
Належним чином здійснюється підтримання державного обвинувачення. Так, прокурорами Краматорської місцевої прокуратури прийнято участь у розгляді 443 кримінальних проваджень,  з яких 333 - з ухваленням вироків.           
 
Не припиняється боротьба з правопорушеннями, пов’язаними з корупцією. До прокуратури Донецької області направлено 11 матеріалів щодо вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією (за аналогічний період 2016 року – 2). За результатами перевірки складено 26 протоколів за ч.1, 2 ст. 172-7 КУпАП у відношенні 7 осіб. До відповідальності притягнуто 4 посадові особи та 4 протоколи у відношенні ще 2-х посадовців перебувають на розгляді.
 
За результатами опрацювання Єдиного реєстру декларацій осіб уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування встановлено 3 матеріали щодо невчасного подання декларацій та 1 - про умисне неподання декларації.
 
До ЄРДР внесено відомості  щодо 5 кримінальних правопорушень у сфері земельних відносин. До суду спрямовано 13 позовних заяв на суму майже 6 млн 372 тис. грн., з яких 5  - з вимогою про розірвання договорів оренди та повернення земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею понад 238 га у власність громади. Судом задоволено 11 позовів на загальну суму 1 млн 649 тис. грн.
 
Особлива увага зорієнтована на  захисті інтересів держави у сфері охорони довкілля та природоохоронного законодавства. Як приклад, за результатами розслідування злочину, передбаченого ч.1  ст. 239 КК України, скеровано до суду позов про відшкодування шкоди, спричиненої державі внаслідок засмічення земельної ділянки площею 48 га у розмірі майже 370 тис грн. На даний час позов задоволено.
 
Також здійснюється процесуальне керівництво у 3-х кримінальних провадженнях, об’єктом злочину в яких є факти незаконної вирубки зелених насаджень, вивезення деревини та лісопродукції.
 
Не припиняється робота за зверненнями громадян до прокуратури. За вказаний період часу прийняті законні рішення по 204 зверненням, ще 340 скеровано до інших відомств. Найчастіше городян цікавлять питання  досудового розслідування кримінальних проваджень.
 
Серед завдань на друге півріччя – посилення роботи на пріоритетних напрямках діяльності, зокрема – у сфері боротьби із корупцією, економічними злочинами, правопорушеннями у сфері земельних відносин тощо. 
 
                            Прес-служба прокуратури Донецької області

кількість переглядів: 938