Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.09.2017

Забезпечення права на доступ до публічної інформації у Маріупольській місцевій прокуратурі №2

м

Конституція України передбачає право кожної людини на доступ до інформації, а саме: право кожного на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань; право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб на свій вибір.  Розвиток суспільства зумовлює розширення можливостей для доступу до інформації.
 
З метою забезпечення прозорості та відкритості суб'єктів владних повноважень і створення механізмів реалізації права кожного на доступ до публічної інформації в Україні діє Закон України «Про доступ до публічної інформації» (далі – Закон), який визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом, та інформації, що становить суспільний інтерес. При цьому, ключовий принцип регулювання в цій сфері- максимальна відкритість.
 
Однак, слід відзначити, що публічна інформація відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.
 
При цьому слід звернути увагу, що особливістю вказаного Закону є те, що він не поширюється на відносини щодо отримання інформації суб'єктами владних повноважень при здійсненні ними своїх функцій, а також на відносини у сфері звернень громадян, які регулюються спеціальним законом. Крім того, певні данні є публічною інформацією з обмеженим доступом – конфіденційна інформація, таємна інформація та службова інформація.
 
Відповідно до статті 19 Закону запити на інформацію можуть подаватися на вибір запитувача в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою). Запит може бути індивідуальним або колективним. Письмовий запит подається в довільній формі, проте обов’язково має містити:
1) ім’я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв’язку, якщо такий є;
2) загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо;
3) підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі.
 
Приймання запитів та надання доступу до публічної інформації у Маріупольській місцевій прокуратурі №2 Донецької області проводиться за наступними адресами: м. Маріуполь, бульвар Меотиди, 1, або проспект Металургів, 231.
              Робота із запитувачами інформації проводиться у робочий час за таким графіком: з понеділка по четвер з 09-00 до 18-00, у п’ятницю з 09-00 до 16-45, перерва з 13-00 до 13-45.
Запити на інформацію можна подати особисто безпосередньо у місцевій прокуратурі або в один з таких способів:
-       поштою на адресу: бульвар Меотиди, 1, м. Маріуполь, Донецька область, 87541 (на конверті вказати «Інформаційний запит»);
-       електронною поштою на адресу: mariupol_2_list@don.gp.gov.ua.
З метою спрощення процедури оформлення письмових запитів на інформацію бланки інформаційних запитів можна отримати у відповідального працівника прокуратури та з інформаційного стенду у приміщенні місцевої прокуратури або на веб-сайті прокуратури Донецької області за наступним посиланням: http://don.gp.gov.ua/ua/dondoc.html?_m=publications&_t=rec&id=208396
 
                            Прес-служба прокуратури Донецької області

кількість переглядів: 805