Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.10.2017

У Маріуполі неповнолітні правопорушники найчастіше вчиняють злочини із корисливих мотивів

м

У поточному році на території обслуговування Маріупольської місцевої прокуратури № 1 відмічено зростання злочинності серед неповнолітніх. І найчастіше діти йдуть на кримінал із корисливих мотивів – скоюють крадіжки та грабежі.
 
Як приклад, Жовтневим районним судом м. Маріуполя винесено обвинувальні вироки трьом хлопцям, які через соцмережі познайомились з уродженцем Азербайджану, що навчався в одному з маріупольських вишів, та під приводом знайомства з дівчиною запросили його на побачення. Під час зустрічі трійця побила та пограбувала студента, заробивши собі таким чином судимості за ч.2 ст. 186 КК України (грабіж, поєднаний з насильством). Одного засуджено до 5 років позбавлення волі з іспитовим строком 3 роки, ще двох - до 4 років ув’язнення з іспитовим строком на 2 роки.
 
У деяких випадках діти беруть участь і у тяжких у злочинах, які вчиняють дорослі. Так, у 2017 році суд виніс обвинувальний вирок мешканці Маріуполя, яка, будучи у 15-річному віці, скоїла кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст.187 (розбій, поєднаний з проникненням у житло).
 
Дівчина, її раніше судимий співмешканець та його друг увірвались до будинку літньої жінки у с. Урзуф Першотравневого району, звідки забрали гроші і золоті прикраси, а саму пенсіонерку чоловіки жорстоко вбили.
 
Неповнолітню за участь у розбійному нападі засуджено до 8 років позбавлення волі, її співмешканця – за втягнення її у злочинну діяльність, розбій і умисне вбивство з особливою жорстокістю – до довічного ув’язнення, а їх третього подільника, визнаного неосудним за медичними показниками, і досі розшукує поліція.   
 
Загалом, з початку 2017 року на території обслуговування Маріупольської місцевої прокуратури № 1 підлітками скоєно 28 кримінальних правопорушень, що на 4 більше ніж у 2016 році. На даний час усі правопорушення розкрито та кримінальні провадження з обвинувальними актами прокуратурою скеровано до суду.
 
Крім того, прокурорами підтримано публічне обвинувачення у 12 судових процесах, де стосовно неповнолітніх злочинців винесено обвинувальні вироки.
 
Прес-служба прокуратури Донецької області

кількість переглядів: 1257