Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.02.2019

Результати роботи управління підтримання обвинувачення в суді прокуратури Донецької області за 12 місяців 2018 року у кримінальному судочинстві

    

Діяльність управління підтримання обвинувачення в суді прокуратури Донецької області з питань участі у кримінальному судочинстві спрямована на забезпечення додержання конституційних прав громадян, постановлення законних судових рішень у кримінальних провадженнях і справах.

Основні результати роботи органів прокуратури Донецької області у кримінальному судочинстві за 2018 рік, завдяки вжитим управлінням заходам організаційного та методичного характеру, залишаються на високому рівні.
Для підвищення професійного рівня прокурорів та ефективності їх участі у кримінальному судочинстві проведено 8 навчальних заходів, у тому числі 4 «Школи публічного обвинувача».

З питань кримінального судочинства на допомогу керівникам місцевих прокуратур спрямовано 25 листів орієнтовного, інформаційного та методичного характеру.

Упродовж 2018 року перевірено законність 4933 вироків у кримінальних провадженнях, а також у 28 кримінальних справах, надісланих до суду до 20.11.2012.

Завдяки позиції управління та прокурорів у провадженнях, реальні міри покарання судами призначено 69% засуджених осіб, у тому числі 24,7% – позбавлення волі.

Проведена управлінням навчальна та методична робота сприяла ефективному та якісному реагуванню прокурорів на незаконні судові рішення в апеляційному порядку. У зв’язку з порушеннями норм матеріального та процесуального права за апеляційними скаргами прокурорів скасовано і змінено судові рішення у кримінальних провадженнях стосовно 462 осіб.

Від загальної кількості задоволених апеляційних скарг прокурорів відносно 108 осіб або 23,4% подані заступником прокурора області за ініціативою управління.

Місцевими прокуратурами за ініціативою управління подано апеляційні скарги на вироки та ухвали стосовно 45 осіб, внесено доповнення та зміни до апеляційних скарг відносно 52 осіб.

Як наслідок, забезпечено високий рівень реагування на неправосудні судові рішення. За скаргами прокурорів апеляційним судом переглянуто 95,1% незаконних вироків та 92,1% ухвал у кримінальних провадженнях, що вище, ніж в середньому по державі (91,5% та 78,3% відповідно).

Покращено якість документів апеляційного реагування на вироки та ухвали у кримінальних провадженнях, яка склала 84,3% та 80,2% відповідно.

До Верховного Суду за підписом заступника прокурора області та прокурорів управління внесено касаційні скарги на судові рішення стосовно 40 осіб або 48,2% від загальної кількості поданих скарг.

Касаційне реагування прокурорів у кримінальних провадженнях забезпечено на рівні 73,1% та є більшим ніж у державі – 63,1%.
              
                                                                         
                                                                                                       Прес-служба прокуратури Донецької області
 
 

кількість переглядів: 773