Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.08.2019

Донеччина є одним із лідерів у сфері стягнення коштів за позовами прокуратури у сфері охорони дитинства

       

Роботу органів прокуратури області у першому півріччі 2019 року щодо захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства можна вважати достатньо ефективною.
 
Загалом протягом звітного періоду на виконання представницьких повноважень прокурорами до суду спрямовано 32 позови на понад 37 млн грн. Наразі судами розглянуто та задоволено 9 позовів на суму майже 43 млн грн, що є понад третину від суми, яку стягнуто по державі.
 
Зокрема, у сфері користування та розпорядження майном закладів для дітей заявлено 7 позовів в інтересах держави до суб’єктів господарювання про визнання недійсними договорів оренди приміщень навчальних закладів загальною площею майже 800 кв. м вартістю 1 млн грн у зв’язку з їх використанням не за освітянським призначенням.
На захист інтересів держави у сфері земельних правовідносин прокурори звернулися з 17 позовами про визнання незаконною бездіяльності органів влади та місцевого самоврядування щодо невжиття заходів з оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких розташовані заклади освіти, задоволено 1 позов, заявлений керівником Краматорської місцевої прокуратури у минулому році, з питань повернення у державну власність земельних ділянок загальною площею майже 2 тис. га вартістю понад 41 млн грн, що вибули у незаконний спосіб у приватну власність. Рішення суду виконано у повному обсязі, земельну ділянку повернуто навчальному закладу.
 
Не залишилися поза увагою питання захисту інтересів держави у сфері використання бюджетних коштів, спрямованих на закупівлю товарів, робіт і послуг для дитячих установ.
В інтересах держави до органів місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання заявлено 8 позовів у бюджетній сфері на загальну суму понад 36 млн грн.
 
Так, постановою Господарського суду Донецької області припинено провадження у зв’язку з добровільним виконанням позовних вимог керівника Волноваської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Східного офісу Державної аудиторської служби України про визнання недійсним рішення тендерного комітету, а також укладеного між навчальним закладом та виробничо-комерційним підприємством договору закупівлі робіт з капітального ремонту навчального закладу на суму 24,8 млн грн, оскільки тендерним комітетом, у порушення вимог Закону України «Про публічні закупівлі», переможцем визнано особу, яка не відповідає вимогам замовника в частині підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів, наявності фінансової спроможності підприємства та строків дії банківської гарантії.
 
Керівниками Маріупольських місцевих прокуратур № 1 та № 2 встановлено підстави для пред’явлення позовів про стягнення штрафних санкцій за договорами будівельного підряду та договорами поставки товарів на загальну суму понад 10,3 млн грн.
 
Суттєву увагу приділено питанню реального виконання рішень судів за позовами прокурорів у сфері охорони дитинства. Так, з 81 млн грн, які підлягають виконанню, реально виконано рішень судів на 60 млн грн, що складає 73,6% та вище за середній показник по державі (70%).
 
Прес-служба прокуратури Донецької області
 

кількість переглядів: 669