Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.01.2019

Органами прокуратури Донецької області вживаються заходи на захист інтересів держави з питань мовної політики

У другому півріччі 2018 року прокуратурою області спільно із залученими місцевими прокуратурами вивчено питання щодо законності рішень органів місцевого самоврядування, які були прийняті з метою реалізації на території Донецької області Закону України «Про засади державної мовної політки» № 5029-VI від 03.07.2012, який, у свою чергу, рішенням Конституційного Суду України №1-1/2018 від 28.02.2018 визнано таким, що не відповідає Конституції України.
 
Згідно із вказаними рішеннями місцевих рад на території області поряд із українською мовою, яка є державною, продовжує діяти російська мова, як регіональна – цей факт і став підставою для звернення прокурорів до суду.
 
У жовтні 2018 року Донецьким окружним адміністративним судом повністю задоволено позов прокуратури області про визнання незаконним рішення Донецької обласної ради № 6/14-346 від 16.08.2012 «Про реалізацію вимог Закону України «Про засади державної мовної політики» у Донецькій області»
 
Аналогічні позови щодо незаконних рішень з питань мовної політики в регіоні подали до суду керівники Слов’янської, Волноваської, Краматорської та Костянтинівської місцевих прокуратур. Всього органами прокуратури Донеччини  заявлено 10 позовів з цього питання.
 
Крім цього, ще 14 незаконних рішень скасовані органами місцевого самоврядування самостійно під час листування з органами прокуратури області з порушеного питання.
 
На теперішній час 8 позовів вже розглянуті та задоволені судом. Два позови перебувають у провадженні суду.
 
Прес-служба прокуратури Донецької області

кількість переглядів: 2341