Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.02.2023

Від очільника поліції до голови окупованої адміністрації – мешканцю Іловайська загрожує до 15 років позбавлення волі

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно мешканця м. Іловайська за фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканність України за попередньою змовою групою осіб та участь у терористичній організації (ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 258-3 КК України).
Спеціальним досудовим розслідуванням встановлено, що у липні 2015 року, перебуваючи у захопленому представниками «ДНР» місті, колишній співробітник правоохоронних органів України погодився обійняти посаду «заступника начальника – начальника кримінальної поліції Харцизького МВ МВС ДНР».
 
 
Чоловік керував особовим складом ввіреного підрозділу, видавав незаконні накази і вказівки підлеглим щодо організації так званої територіальної оборони окупованого міста, співпрацював з іншими НЗФ «ДНР».
 
У 2018 році ватажок квазіреспубліки призначив обвинуваченого на посаду псевдоголови адміністрації м. Іловайська, на якій він «пропрацював» до 2019 року. У цей період він, діючи за попередньою змовою групою осіб з іншими представниками окупаційної адміністрації РФ, перереєстровував підприємства, що залишились на території міста. Також стягував кошти з підприємців у вигляді так званих «податків» на користь незаконної «влади». Окрім цього, спільно з іншими самопроголошеними органами «ДНР», запроваджував російський рубль на захоплених територіях, формував «місцевий бюджет» та проводив мобілізацію серед населення.
 
Досудове розслідування здійснювалось ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях. Оскільки чоловік перебуває на тимчасово окупованій території, його судитимуть заочно.
 
Максимальне покарання за санкціями статей - до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Відділ інформаційної політики
Донецької обласної прокуратури
 
 

кількість переглядів: 1177