Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.09.2023

Обійняли посади у підрозділах окупаційної влади – за колабораціонізм судитимуть двох мешканців Лиману та Мангушу

Прокурорами Донецької обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальні акти стосовно двох громадян за фактами колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 27, ч. ч. 4, 5 ст. 111-1 КК України).

Досудовими розслідуваннями встановлено, що у червні 2022 року, коли війська держави-агресора встановили тимчасовий контроль над м. Лиманом, місцевий мешканець обійняв посаду так званого виконувача обов’язки головного інженера «Краснолиманського району електричних мереж державного унітарного підприємства «Регіональна енергопостачальна компанія міністерства вугілля й енергетики днр».
 
      
 
Чоловік займався питаннями забезпечення електрикою окупаційної адміністрації міста, відділу так званої поліції, військової комендатури та інших об’єктів, на які вказували окупанти. Обвинувачений визначав склад ремонтних бригад, проводив інструктажі, контролював використання електриками матеріалів та автотранспорту. Крім того, «інженер» жалівся у місцевих ЗМІ на нестачу кадрів та розповсюджував хибні чутки про те, що раніше нібито хтось наказував йому розмовляти виключно українською мовою. Також розповідав байки про «зникнення» людей після потрапляння до українських спецслужб.
 
Пособника держави-агресора затримали українські захисники після деокупації міста.
 
Інша обвинувачена пішла на співпрацю з фейковими можновладцями «днр» двома місяцями раніше, але впроваджує політику рф на окупованій частині Донеччини й по теперішній час. Мешканка смт Мангуш Маріупольського району обіймає псевдопосаду завідувачки архівним сектором адміністрації Першотравневого району «днр». Вона розподіляє обов’язки між підлеглими працівниками, контролює виконання ними завдань окупантів та активно взаємодіє зі структурними підрозділами райадміністрації. Оскільки жінка переховується від слідства, її судитимуть заочно.
 
Досудові розслідування здійснювались слідчими ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.
 
Максимальні покарання за санкціями статті – позбавлення волі на строк 5 та 10 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на 15 років та конфіскацією майна.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Відділ інформаційної політики
Донецької обласної прокуратури
 
 

кількість переглядів: 1839