Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.10.2023

Незаконно добували вугілля у Краматорському районі – судитимуть групу осіб, яка завдала шкоду державі на понад 20 млн грн (ФОТО)

Прокурори Краматорської окружної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно двох посадових осіб підприємства за фактом незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, та порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою (ч. 3 ст. 240, ч. 1 ст. 272 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що у грудні 2022 року директор та начальник дільниці товариства з обмеженою відповідальністю, яке працює у сфері добування корисних копалин, отримали доступ до ділянки однієї з шахт у Краматорському районі. Достовірно знаючи, що розташований на ній вентиляційний ствол вугледобувним підприємством не використовується, вони задіяли його для незаконного добування кам’яного вугілля.
 
         
 
До проведення зазначених робіт ділки залучили групу найманих працівників, яким пообіцяли гідну винагороду після реалізації корисних копалин. Упродовж місяця за відсутності будь-яких дозвільних документів та в порушення вимог Кодексу України «Про надра» група осіб незаконно видобула близько 2 230 тонн кам’яного вугілля, спричинивши державі збитки на суму 20,3 млн грн.  
 
Окрім того, під час проведення підземних робіт порушувалися норми з охорони праці, що загрожувало травмуванням та загибеллю робітників.
 
     
 
Максимальне покарання за санкціями статей - 6 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на 3 роки.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Відділ інформаційної політики
Донецької обласної прокуратури
 
 

кількість переглядів: 1078