Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.10.2019

Прокуратура Донеччини взяла участь в обговоренні пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину»

За участю працівників Генеральної прокуратури України та прокуратури Донецької області на базі Донецької обласної державної адміністрації відбувся круглий стіл на тему «Залучення органів місцевої влади до впровадження в громадах заходів, направлених на розвиток особистості дітей, що перебувають у складних життєвих обставинах, їх ресоціалізацію – як шлях подолання недоліків системи соціального захисту дітей у територіальних громадах Донецької області».
 
         
 
Як відомо, з березня цього року в шести регіонах України, у тому числі в Донецькій області за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та громадської організації «Платформа прав людини» впроваджено пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».
 
 
Зі слів прокурора управління ювенальної юстиції Генеральної прокуратури України Яни Томіліної, відновне правосуддя - це процес, в ході якого всі сторони, залучені до події злочину, приймають спільне рішення про те, як можна виправити його наслідки і запобігти повторенню у майбутньому, тому ресоціалізація, тобто повернення дитини у суспільство є набагато ефективнішою, ніж покарання. «У 70% випадків неповнолітній, який потрапив за грати, потрапляє у в'язницю повторно, і наша мета - досягнути врегулювання всіх справ у досудовому порядку, щоб  не дозволити дітям «адаптуватись» у місцях позбавлення волі», - наголосила прокурор.
 
У свою чергу начальник відділу ювенальної юстиції прокуратури Донецької області Тетяна Чекайлова зазначила, що Донеччина має найбільшу кількість дітей, залучених до участі у проекті, і на теперішній час ювенальними прокурорами до суду направлено 10 клопотань про звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності, з яких судами вже розглянуто та закрито 7 проваджень стосовно 7 осіб. Всі підлітки успішно пройшли програму відновлення, яка має на меті максимально раннє виведення неповнолітніх, які вперше вчинили злочини невеликої та середньої тяжкості, із кримінального процесу.         
 
«Злагоджена співпраця прокурорів-медіаторів, працівників органів пробації і психологів, привела до угод, які містять два види зобов’язань неповнолітнього: щодо відшкодування шкоди потерпілому та проходження додаткових заходів реабілітаційного характеру, що передбачені індивідуальним планом», - додала Тетяна Чекайлова.
 
У заключному слові керівник програми захисту дітей Представництва дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Наїра Аветісян: «Сподіваємося, що з наступного року пілотний проект з відновного правосуддя стане національною програмою».
 
Прес-служба прокуратури Донецької області

кількість переглядів: 1522