Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.11.2022

Нав’язують ненависть до України - трьом освітянам Донеччини, які співпрацюють з окупантами, заочно повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури трьом громадянам України заочно повідомлено про підозру у вчиненні умисних дій, спрямованих на впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти, тобто у колабораційній діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, у квітні-липні 2022 року троє освітян Донеччини надали добровільну згоду на співпрацю з окупаційною владою рф та обійняли псевдопосади у так званих навчальних закладах «днр». Так, директор КЗ «Республіканська загальноосвітня школа 1-3 ступенів ім. Героя Радянського Союзу М.П. Могильного Нікольської селищної ради Донецької області» став «керівником Муніципального бюджетного загальноосвітнього закладу «Школа ім. Героя Радянського Союзу Могильного» адміністрації Новоазовського району».
 
Завідувачка кафедри «Архітектура» ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет» у м. Маріуполі погодилась очолити кафедру «Будівництво, архітектура і дизайн» та стала помічницею так званого ректора даного вишу, а директорка КЗ «Гімназія зі структурним підрозділом початкової школи № 21 Маріупольської міської ради Донецької області» обійняла псевдопосаду «директора Муніципального бюджетного загальноосвітнього закладу «Середня школа № 65 міста Маріуполь».
 
         
 
Використовуючи надані ворогом «повноваження», педагоги впроваджують стандарти освіти держави-агресора, які будуються на возвеличенні «руського миру» і нав’язуванні ненависті до України, її духовних, етичних та історичних цінностей. Зокрема, перший підозрюваний підписав та видав випускнику фейковий документ про завершення навчання в окупованій школі. Двоє інших поширили у мережі Інтернет інформацію про початок нового навчального року в очолюваних закладах та обіцяли по його завершенні видати здобувачам освіти такі ж фейкові дипломи та атестати.
 
Досудове розслідування здійснюється СВ 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.
 
Максимальне покарання за санкцією статті - позбавлення волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Відділ інформаційної політики
Донецької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1197