Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.04.2023

Видають нікчемні документи та розподіляють місцеві бюджети – на Донеччині заочно судитимуть ще п’ятьох колаборантів, які працюють на окупантів (ФОТО)

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальні акти стосовно п’ятьох громадян України за фактами колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Спеціальними досудовими розслідуваннями встановлено, що у березні 2022 року мешканка Маріупольського району добровільно перейшла на бік окупаційної влади РФ. Вона обійняла посаду так званої начальниці «Володарського районного управління юстиції міністерства юстиції ДНР». Жінка оформлює речові права на нерухоме майно, видає нікчемні документи від імені квазіреспубліки.
 
               
 
Мешканка с. Кальчик у тому ж місяці стала головою Кальчицької сільської адміністрації фейкової «ДНР». Вона видає «накази», приймає і звільняє співробітників, розподіляє «бюджет» захопленої російськими окупантами громади й затверджує плани її подальшого «розвитку». Також ця особа брала участь у мітингах щодо входження окупованих територій до складу РФ.
 
Ще одна жителька Маріупольського району розпочала співпрацю з окупаційним режимом у квітні минулого року. Колаборантка добровільно обійняла псевдопосаду «начальниці міського відділу РАГС Маріупольського міського управління юстиції міністерства юстиції ДНР». Вона організовує ведення реєстру актів цивільного стану, здійснює функції з реалізації «державної» політики квазіреспубліки у сфері реєстрації народження, шлюбу, зміни імені, видачі свідоцтв про смерть громадян.
 
             
 
Один з двох обвинувачених чоловіків у травні того ж року став «першим заступником голови адміністрації Жовтневого району м. Маріуполя ДНР». Він контролює діяльність територіальних органів фейкової адміністрації, муніципальних підприємств і відомств. Призначає і звільняє керівників структурних підрозділів та їх заступників.
 
Інший чоловік розпочав колабораційну діяльність у липні, обійнявши незаконну посаду першого заступника голови «Волноваської районної адміністрації ДНР». До його обов’язків входить координація діяльності міських управлінь та відділів, промислових підприємств і банків. Він складає плани і прогнозує вдаваний «соціально-економічний розвиток» захоплених територій. Окрім цього керує питаннями мобілізаційної та оборонної роботи, розпоряджається комунальним майном і займається «розподіленням» міського бюджету.
 
Досудові розслідування здійснювались ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях. 
 
Максимальне покарання за санкцією статті – 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на 15 років та з конфіскацією майна.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Відділ інформаційної політики
Донецької обласної прокуратури
 
•           Facebook: https://www.facebook.com/don.gp.gov.ua 
•           Telegram: https://t.me/Donetsk_obl_prokuratura
 

кількість переглядів: 1310