Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.01.2024

Заочно судитимуть двох учасників агентурної мережі, які залучили українців до збору даних про розташування позицій ЗСУ на лінії розмежування

Прокурорами Донецької обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно двох громадян за фактами колабораційної діяльності, вчиненої у складі організованої групи (ч. 3 ст. 28 ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що у липні 2022 року співробітники фсб рф запропонували так зване конфіденційне співробітництво колишньому заступнику голови правління однієї з громадських організацій м. Харкова, який вже чотири місяці перебував на території держави-агресора.
 
   
 
Розділяючи погляди окупантів щодо захоплення українських земель, чоловік погодився налагодити в Україні агентурну мережу, яка б збирала розвідувальні дані про місцезнаходження українських військовослужбовців. Особливу увагу агенти мали приділяти місцям зосередження техніки й розташування позицій підрозділів Збройних Сил України на лінії розмежування в Донецькій та Харківській областях.
 
Для втілення злочинного задуму ворога чоловік підшукав декількох проросійськи налаштованих жителів Харківщини. Також залучив знайомого організатора багатьох антиукраїнських акцій, який, у свою чергу, взяв собі в помічники не менш «ідейного» колегу з м. Дружківки.
 
Завербовані агенти збирали дані та регулярно доповідали своїм кураторам про місця дислокації особового складу, блокпостів, укріпрайонів і вогневих позицій ЗСУ. Також повідомляли про напрямки руху техніки і озброєння, зокрема, самохідних гаубиць, БМП та РСЗВ «Град» на виїздах з населених пунктів.
 
При цьому додавали фрагменти карт, координати будівель, окопів, траншей та інших оборонних і інженерних споруд, виділяючи «пріоритетні цілі». Організатор групи аналізував отримані від «розвідників» відомості та найбільш вагомі передавав росіянам через месенджер «Telegram». Дружківського колаборанта вже засуджено до 12 років за ґратами.
 
Наразі стосовно його «керівників», які перебувають у розшуку, обвинувальний акт скеровано до суду.
 
Максимально їм загрожує 15 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на такий же строк та конфіскацією майна.
 
Досудове розслідування здійснювалося слідчими ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.
 
Відділ інформаційної політики
Донецької обласної прокуратури

кількість переглядів: 580