Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.02.2024

Ухвалено вироки голові села і директорці школи у так званому Володарському районі «днр»

Прокурори Донецької обласної прокуратури довели в суді провину двох громадян у колабораційній діяльності (ч. ч. 3, 5 ст. 111-1 КК України).
Чоловіка заочно засуджено до 8 років за ґратами з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування, пов’язаних з наданням публічних послуг, виконанням організаційно-розпорядчих та/чи адміністративно-господарських функцій, на строк 12 років та з конфіскацією майна.
 
 
Жінку – до 2 років ув’язнення з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у закладах освіти, а також обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування чи органах, які надають публічні послуги у сфері освіти, строком на 10 років.
 
 
Суд встановив, що у вересні 2022 року прихильник ворожої ідеології пішов на співпрацю з росіянами. Він обійняв псевдопосаду голови «Володарської селищної адміністрації днр». Гауляйтер призначає і звільняє з посад працівників, формує місцевий «бюджет» та розподіляє кошти громади на користь окупантів. Крім того, він комунікує з главами «районних адміністрацій» і розробляє фейкові програми розвитку села.
 
Друга засуджена – директорка комунального опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів с. Кальчик Маріупольського району. За кілька днів до повномасштабного вторгнення рф жінка проводила в школі дні єднання та рідної мови, патріотичні флешмоби, вшановувала пам’ять героїв Небесної сотні й залучала вчителів до онлайн-форумів на тему української державності. Проте з приходом окупантів жінка швидко проявила свої проросійські погляди й погодилась обійняти аналогічну посаду у закладі, незаконно перейменованому на «Кальчицьку школу адміністрації Володарського району днр». До того ж, вона намагалась схиляти до колаборації інших педагогів. 
 
Так звана директорка організовує учбовий процес, орієнтуючись на російські методички, й активно впроваджує в навчання школярів стандарти освіти держави агресора.    
Засуджені перебувають у розшуку. Спеціальне досудове розслідування здійснювалось ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.
 
Відділ інформаційної політики
Донецької обласної прокуратури

кількість переглядів: 226