Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.04.2024

П’ятьом працівникам захопленого російськими військами «Маріупольського слідчого ізолятора» повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ФОТО, ВІДЕО)

Йдеться про так звану адміністрацію захопленої військовими рф Державної установи «Маріупольський слідчий ізолятор», яку окупанти незаконно підпорядкували «міністерству юстиції днр».

Обійнявши псевдопосади у фейковому відомстві, в якому на той час перебувало 353 особи, «правоохоронці» перетворили життя ув’язнених цивільних на суцільне пекло.
 
            
 
Зокрема, у період з березня по серпень 2022 року псевдоначальник ізолятора встановив санітарний та харчовий режими, недостатні для підтримання здоров’я людей. Добовий раціон в’язнів, які знаходились у неопалюваних камерах, складався зі 100 г каші та 500 мл нефільтрованої та майже непридатної до споживання води. Також їх позбавляли можливості дотримуватись належної гігієни, спілкуватись з рідними й отримувати посилки.
 
         
 
Крім того, очільник установи спільно з двома своїми «заступниками», «начальником оперативного відділу» й «інспектором відділу режиму та охорони» жорстоко поводились щонайменше з чотирма затриманими, троє з яких вже відбували покарання за вчинені злочини, а четвертий чекав на вирок суду під вартою. Задля отримання від них інформації щодо військових Збройних Сил України, підозрювані залякували їх вогнепальною зброєю, наносили множинні побої, у тому числі резиновими кийками і прикладами автоматів, після чого залишали без належної медичної допомоги. 
 
Вказані незаконні дії є порушенням вимог Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни та Додаткового протоколу, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.
 
За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури громадянам заочно повідомлено про підозру в порушенні законів та звичаїв війни, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).
 
Наразі їх оголошено у розшук. Досудове розслідування – ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях. Максимальне покарання за санкцією статті – 12 років позбавлення волі.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
 
 
Відділ інформаційної політики
  Донецької обласної прокуратури

кількість переглядів: 112