Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.02.2020

Сфера охорони дитинства залишається пріоритетом в роботі органів прокуратури

        

За активної позиції органів прокуратури Донецької області у 2019 році до суду спрямовано понад 40 позовів у сфері охорони дитинства на суму майже 64 млн грн, з яких задоволено 20 на 54,5 млн грн.
 
Навчальним закладам реально повернуто більше 3 000 га землі вартістю більше 76 млн грн, яка незаконно використовувалася суб’єктами господарювання, у тому числі право власності на яку було здобуто злочинним шляхом. Ще один позов на повернення 35 га землі вартістю більше 1 млн грн судом задоволено у грудні минулого року,  тож наразі рішення перебуває на виконанні.
 
Земля. Актуальними у сфері земельних правовідносин є 2 позови керівника Краматорської місцевої прокуратури в інтересах Національної академії аграрних наук України до приватної особи про поновлення права постійного користування земельними ділянками площею більше 2,5 тис га вартістю майже 60 млн грн, що розташовані на території Ясинуватського району Донецької області, у так званій «сірій зоні конфлікту». Завдяки зусиллям прокуратури землі повернуті державі з реєстрацією права в Держгеокадастрі.
 
Крім того, у господарському суді перебувають 4 позови прокурорів щодо повернення навчальним закладам із незаконного володіння майже 1 000 га землі вартістю 30 млн грн. 
 
Майно. На захист інтересів держави з питань законності користування майном навчальних закладів прокурорами пред’явлено 7 позовів про повернення з незаконного використання (не за освітянським призначенням) приміщень або їх часток загальною площею більше 1,5 тис. кв. м. вартістю 500 тис грн.. Наразі за 4 задоволеними позовами закладам повернуто 230 кв. м. приміщень.
 
Кошти. Щодо ефективного використання бюджетних коштів, спрямованих на закупівлю товарів, робіт і послуг дитячими закладами, прокуратурою заявлено 11 позовів в інтересах держави до органів влади та суб’єктів господарювання про визнання недійсними договорів вартістю понад 46 млн грн.  Наразі задоволено 4 позови на 32,5 млн грн.   
 
Крім того, рішеннями Донецького окружного адміністративного суду задоволені позовні вимоги прокуратури в інтересах держави до Санаторно-оздоровчого центру соціальної реабілітації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківських прав, «Смарагдове місто» та Миколаївської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату №7 про зобов’язання нарахувати та виплатити випускникам закладів 2018 року гарантовану державою одноразову грошову допомогу на загальну суму 500 тис грн.
 
Робота на вказаних напрямках триває.
 
Прес-служба прокуратури Донецької області
                             

кількість переглядів: 1049