Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.05.2018

Прокуратура Донецької області розпочала кримінальне провадження за фактом екоциду з боку окупаційної влади «ДНР»

Прокуратура Донецької області внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ст. 441 (екоцид) КК України. Досудове розслідування по вказаному кримінальному провадженню здійснюватиметься ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях під процесуальним керівництвом прокуратури.
 
Установлено, що в квітні поточного року представники псевдореспубліки «ДНР» прийняли рішення та анонсували припинення відкачки води з єнакіївської шахти «Юнком», яка розташована на тимчасово окупованій території в селищі Бунге (колишній Юнокомунарськ). Окупаційна влада "ДНР", керована російським агресором, розуміє що такі дії можуть спричинити екологічну катастрофу, яка полягатиме у радіоактивному, хімічному забрудненні грунтових та поверхневих вод місцевості і, як наслідок, забрудненні екосистеми Азовського моря.
 
Таким чином в діях представників  терористичної організації «ДНР» маються ознаки скоєння злочину, передбаченого ст. 441 КК України. Досудове розслідування триває.
 
Довідково: шахта «Юнком» відзначалася великою загазованістю, там тільки за період із 1959 по 1979 роки було зафіксовано 235 викидів газу, 28 з яких закінчилися смертю шахтарів. У вересні 1979 року з метою зниження вірогідності раптових викидів метану на шахті було здійснено підземний ядерний вибух, після чого її закрито та ізольовано.
 
На місці вибуху утворилася скляна капсула діаметром приблизно 30 м, заповнена радіоактивною водою, яка згідно із висновками експертизи потребує відносної сухості. Потрапляння радіоактивної рідини, яка міститься у вказаній капсулі, у водні ресурси місцевості через ґрунтові води може спричинити екологічну катастрофу, яка полягатиме у радіоактивному хімічному забрудненні, в тому числі і екосистеми Азовського моря.
 
                            Прес-служба прокуратури Донецької області

кількість переглядів: 2827