Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.04.2023

Використовували соцмережі, месенджери та проросійські Z-групи - судитимуть 4 донеччан, які розповсюджували дані про українських військових

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальні акти стосовно чотирьох мешканців Донеччини за фактами несанкціонованого поширення інформації про переміщення та розташування Збройних Сил України, вчиненого в умовах воєнного стану (ч. 2, 3 ст. 114-2 КК України).
Досудовими розслідуваннями встановлено, що двоє мешканців Слов’янська, підтримуючи дії держави-агресора, розповсюджували дані військового характеру. Чоловік з власного мобільного телефону через «Telegram» відправляв представнику «ДНР» повідомлення про місця розташування особового складу, автотранспорту, військової техніки і розміщення блокпосту ЗСУ.
 
        
 
Інша громадянка «ділилася» даними про наших військових зі значно більшою аудиторією - відправляла їх у проросійську Z-групу того ж месенджеру.
 
       
 
Третя інформаторка – мешканка м. Добропілля писала представнику РФ дані про українських військовослужбовців не лише в «Telegram», а ще і у «WhatsApp». Четвертий вирішив «зливати» таку інформацію через заборонену в Україні соцмережу та, користуючись «Вконтакте», передавав представнику НЗФ відомості щодо дислокації українських військовослужбовців й техніки на території Донецької області.
 
Після викриття співробітниками ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях особи за клопотаннями прокурора перебувають під вартою.
 
За санкціями статті їм загрожує від 5 до 12 років ув’язнення.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
 
Відділ інформаційної політики
Донецької обласної прокуратури

кількість переглядів: 866