Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.07.2020

Вимагання данини за кришування, торгівля наркотиками та боеприпасами: на злочинах викрито правоохоронців

Під процесуальним керівництвом прокуратури Донецької області слідчими ТУ ДБР, розташованого у м. Краматорську, та за оперативного супроводу Головного відділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю Головного Управління СБУ в Донецькій та Луганській областях викрито командира взводу роти тактико-оперативного реагування, двох його підлеглих та поліцейського Управління патрульної поліції в Донецькій області на збуті наркотичних засобів, викрадені осіб, перевищенні влади та вимаганні.
 
         
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом квітня-липня 2020 року правоохоронці за попередньою змовою між собою збували наркотичні засоби, бойові припаси, перевищували владу, шляхом застосування насильства до осіб, які займаються виготовленням та збутом наркотичних засобів, а також протиправно позбавляли їх волі, незаконно проникали до об’єктів приватної власності, вилучали наркотичні засоби з метою подальшого їх збуту та вимагали від осіб грошові кошти за непритягнення до кримінальної відповідальності.
 
        
 
 
У ході проведених обшуків у службових кабінетах, за місцями мешкання фігурантів та у транспортних засобах виявлено та вилучено грошові кошти, боєприпаси, гранату Ф1, наркотичні засоби.
 
           
 
Під час проведення досудового розслідування одразу після документування факту нападу на цивільну особу із застосуванням спеціальних засобів, психічного та фізичного насильства, заволодіння психотропною речовиною – амфетаміном, з метою його подальшого збуту, зловмисників викрито та затримано у порядку ст. 208 КПК України.
 
         
 
Дії правоохоронців кваліфіковано за ч. 3 ст. 307 (незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів вчинені організованою групою, предметом яких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги в особливо великих розмірах), ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла вчинені службовою особою із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади працівником правоохоронного органу, що супроводжувалося насильством або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, за відсутності ознак катування), ч. 1 ст. 263 (носіння, зберігання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу), ч. 3 ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки службовою особою неправомірної вигоди, а так само прохання надати таку вигоду для себе чи третьої особи за вчинення чи невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища).

Наразі тривають першочергові слідчі (розшукові) дії. Вирішується питання щодо повідомлення особам про підозру та перевіряється причетність до скоєння аналогічних злочинів.
 
 
Прес-служба прокуратури Донецької області
 

кількість переглядів: 1743